In verband met grote, plotselinge vraag is levering van Mentho 10 mentholcrème en mentholgel niet mogelijk. Van bestellingen die via beslist.nl zijn gedaan wordt zo spoedig mogelijk het geld teruggestort. klik hier voor info.

Welke factor heeft natuurlijke zonnebrand

9 mei 2019 16:44:00

Strandweer! Wij kunnen niet wachten tot het zover is! Alleen houden we niet zo van al die chemische ingrediënten in zonnebrandproducten. Slecht voor mens én milieu. Natuurlijke zonnebrandcrèmes en biologische zonnebrandcrèmes zijn in opkomst. Welke factor heeft natuurlijke zonnebrand? Beschermen natuurlijke zonnebrandcrèmes net zo goed als chemische?

 

Wat is natuurlijke zonnebrand?

Natuurlijke zonnebrand bevat enkel natuurlijke (en zelfs biologische) ingrediënten. Natuurlijke zonnebrandcrème beschermt middels een minerale filter. Zinkoxyde en titaniumdioxide zijn de meest voorkomende minerale filters. Deze mineralen worden niet door de huid opgenomen, maar blijven op de huid liggen (witte waas!) en absorberen de schadelijke straling én reflecteren deze. Zie het als een beschermlaag van miljoenen kleine spiegeltjes. Deze mineralen trekken niet in je huid en brengen hierdoor geen gezondheidsrisico’s* met zich mee.

Dit in tegenstelling tot zonnebrandcrèmes met chemische filter. Deze stoffen trekken in de huid en van sommige ingrediënten is bekend dat ze heftige reacties kunnen veroorzaken of zelfs de hormoonhuishouding kunnen verstoren.

Wees kritisch op het gebruik van chemische zonnebrandcrème met oxybenzone(!!), parfum, methylisothiazolinone en toegevoegde vitamine A. Deze stoffen zijn bewezen irriterend en onder invloed van de zon zelfs schadelijk.

 

Soorten UV-straling

De beschermingsfactor van zonnebrand wordt aangeduid in SPF: “sun protection factor”. UV-straling bestaat in drie soorten: UV-A, UV-B en UV-C. De dampkring is de natuurlijke beschermer tegen deze straling, maar de dampkring en de ozonlaag houden niet alle UV-straling tegen. Gelukkig bereikt de meest schadelijke vorm van UV (UV-C) de aarde niet.

UV-B dringt op heldere, zonnige dagen in flinke mate toch door tot het aardoppervlak. UV-B veroorzaakt zonnebrand, maar zorgt tegelijkertijd ook voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam.

UV-A is de vorm van ultraviolette straling die de aarde het meest bereikt. Je verbrandt niet van UV-A, maar deze straling dringt heel diep door in de huid en richt daar dus onzichtbare schade aan. UV-A zorgt voor versnelde veroudering van de huid.

 

Welke factor natuurlijke zonnebrand heb ik nodig?

Globaal gezien zijn er vier soorten huidtypes te onderscheiden en elk type heeft zijn eigen ‘natuurlijke’ limiet aan blootstelling aan UV-A en UV-B. Globaal kun je deze indelen als in de onderstaande afbeelding.

Welk huidtype heb jij? | Gezondmarkt

Heel kort door de bocht geldt: hoe bleker de huid, hoe korter de maximale onbeschermde zontijd en hoe hoger de benodigde factor.

De rekensom om te berekenen hoe lang je met welke SPF in de zon kan is:

maximale onbeschermde zontijd x SPF = het aantal minuten dat je huid blootgesteld kan worden aan de zon.

Is jouw maximale onbeschermde zontijd 20 minuten en smeer je met factor 30, dan kun je 20 x 30 = dagelijks 600 minuten veilig blootgesteld worden aan de zon.

Er zijn echter diverse factoren die de daadwerkelijke zonbeschermingstijd beïnvloeden. Daarom wordt altijd geadviseerd een half uur voor je de zon in gaat én hierna elke twee uur in te smeren en de volle zon midden op de dag te vermijden. Bovendien wordt je huid ook in de schaduw aan UV-straling blootgesteld, dus ook in de schaduw is het van belang jezelf te beschermen. Dit kan uiteraard ook door de huid te bedekken met kleding, een hoed of pet en een zonnebril.

 

Welke factor heeft natuurlijke zonnebrand?

De beschermingsfactor van natuurlijke zonnebrand is niet anders dan die van chemische zonnebrandcrème. Alleen de werking van de UV-filter is anders. Zoals gezegd werkt natuurlijke zonnebrand op basis van zinkoxyde en titaniumdioxide, die als minuscule spiegeltjes  op je huid de UV-straling weerkaatsen. Het ontbreken van chemische of synthetische bestanddelen heeft geen invloed op de beschermingsfactor van natuurlijke zonnebrand. Geen enkele SPF biedt volledige zonbescherming. Smeer je met natuurlijke zonnebrand met factor 15 dan ben je voor ongeveer 93%, bij factor 30 ben je voor ongeveer 97% beschermd. Het verschil met factor 50 is echt maar minimaal: je bent voor 98/99% beschermd. Om deze reden wordt factor 30 vaak als advies gegeven.

Belangrijk om te weten is dat er vele externe factoren zijn die de daadwerkelijke bescherming beïnvloeden. Ook bij chemische zonnebrandcrèmes en biologische zonnebrandcrèmes. In principe kun je vertrouwen op de aangegeven factor van de natuurlijke zonnebrand. Houd wel in je achterhoofd dat je voor de aangegeven factor een behoorlijke laag (natuurlijke) zonnebrand moet smeren, namelijk 2mg per cm2. Ook water (zee, zwembad, meer), (strand)zand en zweet verminderen de beschermingsfactor.

 

Bescherm je huid, maar wees kritisch wat je smeert

Chemische zonnebrandcrèmes zijn niet per se allemaal slechter dan natuurlijke zonnebrand. Wij van Gezondmarkt houden ook graag rekening met de natuur en daarom is ons devies: wees kritisch wat je smeert. Bij iedere duik in die mooie blauwe zee komt er namelijk ook een deel van de (ingrediënten van de) zonnebrand in het water terecht. Onze favoriete merken natuurlijke (en biologische) zonnebrand zijn Lovea en Biosolis. Goede bescherming en geschikt voor de hele familie!

Wil jij ook natuurlijke zonnebrand kopen? Bekijk ons aanbod natuurlijke zonnebrand

Gezondmarkt wenst je een gezonde zomer!

 

Welke factor heeft natuurlijke zonnebrand | Gezondmarkt

* Tot op heden zijn er geen gezondheidsrisico’s van zinkoxyde en titaniumdioxide aangetoond.

Bronnen: KWF, Huidfonds, EWG.org, RIVM

Geplaatst in Gezondheid Verzorging door

Djuzz

Reacties

Verstuur reactie
* Verplichte velden