In verband met grote, plotselinge vraag is levering van Mentho 10 mentholcrème en mentholgel niet mogelijk. Van bestellingen die via beslist.nl zijn gedaan wordt zo spoedig mogelijk het geld teruggestort. klik hier voor info.

Vul je magnesiumtekort aan met deze toppers

Vul je magnesiumtekort aan met deze toppers

Steeds vaker hoor je over mensen met magnesiumtekort. Hoe komt het dat steeds meer mensen last hebben van een tekort aan dit essentiële mineraal? Gezondmarkt helpt je met alle ins en outs over magnesium: wat is magnesium en wat is de functie voor het menselijk lichaam? We geven je tips over hoe je voldoende magnesium binnenkrijgt én we hebben een zelftest gemaakt waarmee je zelf kunt nagaan of je (misschien) zelf ook magnesiumtekort hebt. 

 

Wat is magnesium en waar dient het voor?

Magnesium is een macromineraal dat het lichaam nodig heeft voor de vorming van bot en spieren. Magnesium is oook belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels en voor een goede werking van de spieren. Het valt onder de categorie minerale zouten en ons lichaam maakt dit mineraal niet zelf aan. We moeten magnesium daarom uit onze voeding halen, of de hoeveelheid magnesium aanvullen met een voedingssupplementZonder magnesium kan ons lichaam geen energie produceren. Zonder magnesium zouden onze spieren zich continu samentrekken. Ook heeft magnsium invloed op de hoeveelheid cholestrol.

 

Door ons veranderende eetpatroon én een veranderde levensstijl hebben steeds meer mensen last van magnesiumtekort.

Hoe weet je of je magnesiumtekort hebt? Hoe herken je magnesiumtekort? Wat zijn de symptomen?

En nog belangrijker: wat kun je doen aan mangnesiumtekort?!

Aan het eind van dit artikel zul je hier alles over weten!

 

Wist jij dat magnesium de basis is van het vroege leven op aarde? | Gezondmarkt

Magnesium heeft veel functies voor het menselijk lichaam

Hoe kan het dat magnesium zoveel invloed heeft op het lichaam? Het zit hem in de manier waarop magnesium functioneert in de cellen van ons lichaam. Het mineraal magnesium is cruciaal voor meer dan 300 enzymgedreven biochemische reacties die met grote regelmaat in het lichaam plaatsvinden. Magnesium heeft voor ons lichaam dus bijzonder veel functies! Magnesium reguleert en heeft invloed op onder andere:

 • Enzymactiviteit: inschakelen van duizende biochemische processen
 • energieproductie 
 • DNA & RNA: de interne instructies van het lichaam voor het bouwen van eiwitten en nieuwe cellen
 • mineralenbalans: nodig voor het in leven houden en functioneren van de cellen
 • ontspanning van de spieren, bloedvaten en zenuwen
 • vorming van gezonde botten en tanden
 • verhoging van weerstand tegen stress en spanning
 • geheugen en concentratievermogen 
 • overdracht van zenuwprikkels en het juist functioneren van je spieren. 

Magnesium is het tweede meest voorkomende element in onze cellen. En het zijn de vierde meest voorkomende positief geladen ionen van onze cellen. Het heeft letterlijk honderden functies!

 

Waar vind je magnesium in de natuur?

Hoeveel magnesium heb ik dagelijks nodig? | Gezondmarkt

In de natuur vind je magnesium terug in vele vormen, vaak samen met andere atomen. In de zee vind je bijvoorbeeld magnesium chloride, maar ook magnesiet. Dit is het onoplosbare zeezout dat ook wel magnesiumcorbonaat wordt genoemd. Ook in plantaardige materialen vind je magnesium terug en het is het centrale element in chlorofyl.

 

Hoeveel magnesium heb ik nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is volgens de Gezondheidsraad  voor volwassen mannen 300 tot 420 mg en voor vrouwen 250 tot 350 mg.
 
Geef je borstvoeding? Dan is het raadzaam je dagelijkse inname magnesium te verhogen tot 480 mg.
 

Wat heeft het lichaam veel magnsesium nodig, vind je ook niet?!

Dat komt doordat magnesium een macromineraal is. in tegenstelling tot sporenelementen heeft ons lichaam het in grote hoeveelheden nodig. Andere bekende macromineralen zijn calcium, natrium en kalium
 

 

Magnesiumtekort? 20% van de mensen heeft er last van | Gezondmarkt

Heb ik magnesiumtekort?

Wil je weten of jij magnesiumtekort hebt?

De makkelijkste manier om te controleren of je voldoende magnesium binnenkrijgt is om bij je huisarts een bloedtest te vragen.Toch kunnen deze testuitslagen een vertekend beeld geven en weet je vaak alsnog niet zeker of je magnesiumtekort hebt. Slechts 1% van magnesium kan namelijk teruggevonden worden in het bloed. En slechts 0,3% zie je terug in het bloedserum. Hierdoor kan klinisch onderzoek naar de hoeveelheid magnesium in je bloed niet voldoende zijn om zeker te weten of je magnesiumtekort hebt.

Als een bloedtest niet (goed) werkt. Hoe weet ik dan of ik magnesiumtekort heb?

Om zonder bloedtest te weten of je (misschien) magnesiumtekort hebt, kun je een kleine zelftest doen. Simpel en snel!
 
 

Zelftest "Heb ik magnesiumtekort?"

Stel jezelf de volgende vragen en leer de risicofactoren van magnesiumtekort herkennen. 

1. Drink je regelmatig koolzuurhoudende dranken?

De meeste donkerkleurige frisdranken bevatten fosfaten. Fosfaten binden zich met magnesium. Op deze manier spoel je magnesium uit je lichaam. De enorme toename van koolzuurhoudende (fris)dranken is een van de oorzaken voor een toename aan mensen met magnesiumtekort.
 

2. Eet je regelmatig gebakjes, toetjes, snoep of andere zoetigheid?

Geraffineerde suiker bevat van zichzelf geen magnesium, maar het zorgt ervoor dat magnesium wordt uitgescheiden door de nieren. Zoetigheid verlaagt dus het magnesiumgehalte. Ook is suikerrijke voeding een echte ‘anti-nutriënt’. Dit betekent dat ze vaak voedzame producten vervangen, waardoor een tekort aan belangrijke vitamines en mineralen op de loer ligt.
 

3. Heb je veel stress? Of heb je net een grote operatie achter de rug?

Stress kan een oorzaak zijn van magnesiumtekort. En een tekort aan magnesium kan op zijn beurt ook weer stress verergeren. Hierdoor kom je in een vicueuze cirkel terecht. Uit onderzoek blijkt dat adrenaline en cortisol (twee stoffen die veel voorkomen bij stress) gelinkt worden aan verlaagde magnesiumwaardes. 

4. Drink regelmatig je koffie, thee of andere caffeïne dranken?

Het Magnesiumgehalte wordt vooral in de nieren gereguleerd. Cafeïne zorgt ervoor dat de nieren extra magnesium verwerken. Door veel koffie, thee of andere cafeïnehoudende dranken riskeer je een magnesiumtekort. 

5. Drink je meer dan zeven alcoholische drankjes per week?

Alcohol zorgt ervoor dat magnesium door de nieren wordt uitgescheiden. Alcoholische dranken verlagen dus het magnesiumgehalte in het lichaam. Dit is hetzelfde effect als wat optreedt bij koolzuurhoudende dranken en cafeïnehoudende dranken. 

 

Heb je de vragen voornamelijk met 'JA' beantwoord?

Dan zou het zomaar kunnen dat je magnesiumtekort hebt.

 

Lees verder om de symptomen van magnesiumtekort te leren (her)kennen.


Meer kans op magnesiumtekort door zoetigheid, koolzuurhoudende dranken, stress, alcohol, cafeïne | Gezondmarkt

Symptomen van magnesiumtekort

Heb je last van de volgende symptomen van magnesiumtekort?

 • Angst
 • perioden van hyperactiviteit
 • moeite met slapen
 • moeite om lang te slapen
 • pijnlijke spierkrampen
 • samentrekkingen van het oog


Komen deze symptomen je bekend voor?

Het bovenstaande lijstje bevat symptomen van magnesiumtekort. Voldoende magnesium is nodig voor goede zenuwgeleiding. Ook wordt magnesiumtekort in verband gebracht met persoonlijke veranderingen of depressie. 

Heb je een van bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoord en ben je boven de 55?

Dan kan het zomaar zijn dat je magnesiumekort hebt. Vooral mensen boven de 55 zijn kwetsbaar voor magnesiumtekort. Onderzoek wijst uit dat ouder worden, stress en ziekte extra magnesium van het lichaam vragen. Ouderen krijgen helaas ook vaak minder magnesium binnen dan jongere mensen, waardoor ze dubbel verhoogd risico lopen.

 

Hoe krijg ik voldoende magnesium binnen?

Hoe langer de inname van het magnesium mineraal laag blijft, hoe groter de kans is dat de lichamelijke opslag wordt verminderd. Hierdoor kan je lichaam al snel blootgesteld worden aan de effecten van magnesiumtekort. Een van de meest effectieve manieren om je magnesiumwaardes op te krikken is door een gezond dieet te combineren met een magnesiumsupplement.

Magnesium heeft hulpstoffen nodig om opgenomen te worden in het lichaam | GezondmarktOns lichaam kan magnesiun in de pure vorm niet opnemen. Daarom hebben goede magnesiumsupplementen altijd een hulpstof die ervoor zorgt dat de magnesium wordt opgenomen op de juiste plek in het lichaam. De stof waaraan magnesium gekoppeld wordt, kan organisch zijn. Bijvoorbeeld Magnesiumcitraat, Magnesiumtauraat of Magnesiummalaat. De verbindingsstof kan anorganisch zijn. Bijvoorbeeld Magnesiumsulfaat, Magnesiumoxide of Magnesiumchloride.
 

De meest gebruikte vormen van magnesiumverbindingen die ons lichaam goed kan opnemen zijn magnesiumcitraat en magnesiumchloride

 

Hoe kies ik een magnesiumsupplement?

Er zijn heel veel verschillende soorten voedingssupplementen met magnesium op de markt. Ze verschillen in prijs, maar ook in samenstelling. Met de onderstaande tips kun je een weloverwogen keuze maken voor een magnesiumsupplement.

1. Kies voor een magnesiumsupplement met magnesiumcitraat of magnesiumchloride

Het menselijk lichaam kan voedingssupplementen met magnesiumcitraat en magnesiumchloride goed opnemen. Bekijk wel altijd goed de verpakking of de ingrediëntenlijst. Sommige preparaten bevatten naast hulpstoffen en vulmiddelen een combinatie van verschillende soorten magnesium. Dan zit er bijvoorbeeld het minder goed werkende (en goedkopere) magnesiumoxide in.

2. Let op de dosering van het voedingssupplement: meer is niet altijd beter

Je lichaam kan maar een kleine hoeveelheid magnesium per keer verwerken. Het is dus niet noodzakelijk te kiezen voor voedingssupplementen met een hoge dosis magnesium. Wanneer je lichaam te veel magnesium binnenkrijg, wordt het overtollige deel ongebruikt weer uitgescheiden.

3. Kies voor een gecombineerd voedingssupplement

Naast voedingssupplementen met enkel magnesium, bestaan er uiteraard ook gecombineerde supplementen. Multivitaminen en multimineralen. Bepaalde magnesiumcombinaties zijn effectief voor je lichaam. Bijvoorbeeld combinaties met magnesium, calcium; magnesium, calcium en zink of magnesium, calcium, selenium, zink en betaïne. Deze combinaties vind je in de topproducten van Orthica: Mineral MaxCal Mag Zink en Magnesium 400.

Heb je baat bij een goede geestelijke balans? Kies dan voor Magnesium Plus van Orthica. Dit supplement bestaat uit magnesium glycerofosfaat en bevat daarnaast het ayurvedische tonicum Ashwagandha. Ashwagandha is een heilzame plant uit India, die binnen de Ayurveda al eeuwenlang gebruikt wordt voor uiteenlopende klachten.

Magnesiumcombinaties zijn ook vaak bevorderlijk voor het behoud van gezonde, sterke botten. Voedingsupplementen die hier bijzonder geschikt voor zijn, zijn de topproducten van Orthica: Bone Protect en Mineral Max.

4. Kies voor vloeibare magnesium

Naast voedingssupplementen in pilvorm bestaan er ook vloeibare voedingssupplementen. Een van de meest effectieve, natuurlijke supplementen met Magnesium is Floradix Magnesium. Dit vruchtenconcentraat bevat het goed opneembare magnesiumcitraat gecombineerd met magnesiumgluconaat. Met de dagelijkse dosering vul je met één slok je magnesiumwaardes aan!

Je kunt ook magnesiumtekort aanvullen via de huid

Houd je niet van pillen slikken, maar wil je toch iets aan je magnesiumtekort doen? Kijk dan eens of je je magnesiumtekort kunt aanvullen via je huid! Deze manier om magnesiumtekort tegen te gaan is de laatste jaren is het steeds populairder geworden. 

Je kunt magnesiumtekort via de huid aanvullen met een magnesiumspray, met magnesiumolie óf kies voor een win-winsituatie en ga voor een dubbele werking met huidherstel met speciale magnesium bodygel

Maar waarom zou je magnesiumtekort aanvullen via de huid? Wat is het voordeel?

Het voordeel van magnesiumopname via de huid is dat je geen pillen hoeft te slikken en je je maag ontziet. Het effect van magnesiumopname via de huid ís wetenschappelijk bewezen, maar het is veel lastiger te meten hoeveel magnesium je lichaam precies opneemt. 

Het voordeel van magnesiumsupplementen is dat het heel gemakkelijk is (als je geen moeite hebt met pillen slikken) én er is bijzonder veel keuze qua aanbod.

Wil je écht op een effectieve manier je magnesiumtekort aanvullen en tegengaan? Kies dan voor de 'ouderwetse' voedingssupplementen: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat magnesiumpillen een effectieve manier zijn om magnesiumtekort te verhelpen of te voorkomen. 

Bekijk onze topproducten die helpen bij het aanvullen van magnesiumtekort

Bekijk onze topproducten die helpen bij magnesiumtekort | Gezondmarkt

8 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren

8 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren